بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل به حماس هشدار داده است که اگر این گروه فلسطینی “تا ظهر روز شنبه [ساعت ۱۰:۰۰ به وقت گرینویچ] گروگان‌های ما را برنگرداند” به آتش‌بس در غزه پایان داده و نبردهای شدید را از سر خواهد گرفت.

بنیامین نتانیاهو گفت که به نیروهای اسرائیلی دستور داده است تا در واکنش به اعلام حماس مبنی بر به تعویق انداختن آزادی گروگان‌های بیشتر تا اطلاع ثانوی، در داخل و اطراف غزه تجمع کنند.

نتانیاهو مشخص نکرد که آیا خواستار آزادی هر ۷۶ گروگان باقی‌مانده است یا فقط سه نفری که قرار است شنبه آزاد شوند – اما یک وزیر گفت که منظورش “همه” است.

حماس پاسخ داد که همچنان به توافق آتش‌بس پایبند است و اسرائیل “مسئول هرگونه پیچیدگی یا تأخیر” است.

نتانیاهو پس از یک نشست چهار ساعته کابینه امنیتی اسرائیل در روز سه‌شنبه، در یک بیانیه ویدئویی گفت که “از درخواست رئیس جمهور ترامپ استقبال می‌کند”.

او افزود: “با توجه به اعلام حماس مبنی بر تصمیمش برای نقض توافق و عدم آزادی گروگان‌های ما، شب گذشته به ارتش اسرائیل دستور دادم نیروها را در داخل – و اطراف – نوار غزه جمع کند.”

“این اقدام در این ساعت در حال انجام است و به زودی تکمیل خواهد شد.”

سپس او ضرب‌الاجلی صادر کرد که به گفته وی مورد تأیید unanimous کابینه امنیتی قرار گرفته است.

“اگر حماس تا ظهر روز شنبه گروگان‌های ما را برنگرداند، آتش‌بس پایان می‌یابد و ارتش اسرائیل به نبردهای شدید تا شکست نهایی حماس ادامه خواهد داد.”

پیام‌های متناقضی از سوی مقامات اسرائیلی در مورد اینکه آیا منظور نتانیاهو این است که حماس باید همه گروگان‌های باقی‌مانده را آزاد کند یا خیر، وجود داشت.

یک منبع به روزنامه اسرائیلی هاآرتص گفت که اگر گروه بعدی سه گروگان طبق برنامه در روز شنبه آزاد شوند، اسرائیل مایل به ادامه آتش‌بس خواهد بود.

اما بعداً، میری رگو، وزیر حمل و نقل و عضو کابینه جنگ در X نوشت: “ما یک تصمیم بسیار روشن گرفتیم: ما به بیانیه رئیس جمهور ایالات متحده دونالد ترامپ در مورد آزادی گروگان‌ها پایبند هستیم – روز شنبه، همه آزاد خواهند شد!”

ارتش اسرائیل اعلام کرد که سطح آمادگی فرماندهی جنوبی خود – که مسئول عملیات در غزه است – را بالا برده است و این فرماندهی با نیروهای اضافی، از جمله نیروهای ذخیره، تقویت خواهد شد.

جبلیه، در شمال شهر غزه، تا حد زیادی در طول جنگ ۱۶ ماهه ویران شده است.

حماس همچنین روز سه‌شنبه بر رد طرح بحث‌برانگیز ترامپ مبنی بر اینکه ایالات متحده پس از جنگ غزه را تصرف کند و دو میلیون فلسطینی ساکن آن را به طور دائم جابجا کند تا بتوان آن را بازسازی کرد و به “ریویرا خاورمیانه” تبدیل کرد، تاکید کرد. فلسطینیان از تکرار نکبت یا “فاجعه” می‌ترسند، زمانی که صدها هزار نفر قبل و در طول جنگی که به دنبال ایجاد دولت اسرائیل در سال ۱۹۴۸ رخ داد، از خانه‌های خود گریختند یا بیرون رانده شدند.

بسیاری از آن پناهندگان در غزه مستقر شدند، جایی که آنها و نوادگانشان سه چهارم جمعیت را تشکیل می‌دهند. ۹۰۰۰۰۰ پناهنده ثبت‌نام شده دیگر در کرانه باختری اشغالی زندگی می‌کنند، در حالی که ۳.۴ میلیون نفر دیگر طبق اعلام سازمان ملل در اردن، سوریه و لبنان زندگی می‌کنند.

حماس گفت که اظهارات ترامپ “نژادپرستانه است و فراخوانی برای پاکسازی قومی است که هدف آن از بین بردن آرمان فلسطین و انکار حقوق ملی غیرقابل انکار مردم ما است”.

تشکیلات خودگردان فلسطین و کشورهای عربی نیز این طرح را قاطعانه رد کرده‌اند، در حالی که سازمان ملل هشدار داده است که هرگونه جابجایی اجباری طبق قوانین بین‌المللی ممنوع است و “به منزله پاکسازی قومی” خواهد بود.

نتانیاهو از “دیدگاه انقلابی” رئیس جمهور برای غزه تمجید کرده است.

پیش از این در روز سه‌شنبه، باسم نعیم، مقام ارشد حماس به بی‌بی‌سی گفت که درها برای میانجی‌گری ایالات متحده، قطر و مصر برای مداخله و بازگرداندن توافق آتش‌بس به مسیر خود باز است.

او گفت: “ما نمی‌خواهیم این توافق از بین برود.” “ما حداکثر تلاش خود را برای جلوگیری از هرگونه مانع، هرگونه چالش انجام می‌دهیم و بنابراین اگر وضعیت از طریق میانجی‌ها اصلاح شود، آماده‌ایم تا شنبه آینده اسرا را تحویل دهیم.”

او اسرائیل را به “نقض مداوم” توافق آتش‌بس متهم کرد، از جمله تأخیر در بازگشت فلسطینی‌های آواره به مناطق شمال غزه بین ۴۸ تا ۷۲ ساعت و ممانعت از تحویل غذا، دارو و سرپناه مورد نیاز فوری.

ارتش اسرائیل اعلام کرد که پس از بیانیه نتانیاهو، در حال اعزام نیروهای تقویتی به جنوب اسرائیل است.

قرار است مرحله اول توافق آتش‌بس شش هفته به طول انجامد و شاهد تبادل ۳۳ گروگان اسرائیلی در ازای حدود ۱۹۰۰ زندانی و بازداشتی فلسطینی از غزه باشد.

تاکنون، ۱۶ گروگان زنده از زمان لازم‌الاجرا شدن آتش‌بس در ۱۹ ژانویه آزاد شده‌اند. حماس همچنین پنج گروگان تایلندی را خارج از مفاد توافق تحویل داده است.

قرار است ۱۷ گروگان اسرائیلی باقی‌مانده – دو کودک، یک زن، پنج مرد بالای ۵۰ سال و نه مرد زیر ۵۰ سال – طی سه هفته آینده آزاد شوند. هر دو طرف گفته‌اند که هشت نفر از این گروگان‌ها مرده‌اند، اما تنها نام یکی از آنها فاش شده است.

این توافق همچنین شاهد خروج نیروهای اسرائیلی از مناطق پرجمعیت غزه، بازگشت صدها هزار فلسطینی آواره به خانه‌های خود در شمال و اجازه ورود صدها کامیون کمک‌رسانی به این منطقه در هر روز بوده است.

ارتش اسرائیل در واکنش به حمله بی‌سابقه فرامرزی در ۷ اکتبر ۲۰۲۳، که در آن حدود ۱۲۰۰ نفر کشته و ۲۵۱ نفر به گروگان گرفته شدند، کارزاری را برای نابودی حماس آغاز کرد.

بر اساس اعلام وزارت بهداشت حماس در این منطقه، از آن زمان تاکنون بیش از ۴۸۲۱۰ نفر در غزه کشته شده‌اند.

اکثر جمعیت غزه نیز بارها آواره شده‌اند، تخمین زده می‌شود که تقریباً ۷۰ درصد از ساختمان‌ها آسیب دیده یا ویران شده‌اند، سیستم‌های بهداشتی، آب، بهداشت و بهداشت از هم پاشیده‌اند و کمبود غذا، سوخت، دارو و سرپناه وجود دارد.

دسته‌بندی شده در: