ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، هشدار داد که این کشور هیچ توافق صلحی که توسط ایالات متحده و روسیه پیشنهاد شود را بدون مشارکت خود نمیپذیرد. این در حالی است که دونالد ترامپ و ولادیمیر پوتین وعده دادهاند که به زودی گفتوگوهایی برای پایان دادن به جنگ آغاز خواهند کرد. زلنسکی گفت: “ما نمیتوانیم این را بهعنوان یک کشور مستقل بپذیریم.”
رئیسجمهور ایالات متحده از امکان “خوبی” برای پایان دادن به جنگ بعد از گفتوگوی تلفنی خود با پوتین صحبت کرده است. ترامپ گفت که برای اوکراین “عملی” نیست که به ناتو بپیوندد و “غیرمحتمل” است که آن به مرزهای قبل از حمله بازگردد. اکنون او اشاره کرده که نمایندگان روسی روز جمعه در مونیخ با آمریکاییها ملاقات خواهند کرد، شهری که میزبان یک کنفرانس امنیتی است.
ترامپ گفت: “روسیه در آنجا با مردم ما خواهد بود. اوکراین نیز دعوت شده است، به هر حال. مطمئن نیستم که دقیقاً چه کسی از هر کشوری خواهد بود اما افرادی با سطوح بالا از روسیه، اوکراین و ایالات متحده حضور خواهند داشت.” او اظهار داشت که میخواهد آنها [روسها] را برگرداند و این را یک اشتباه دانست که آنها را اخراج کردند.
در همین حال، مشاور زلنسکی، دیمیترو لیتوین، به خبرنگاران گفت که “گفتوگوها با روسها در مونیخ” “منتظر نیستند”. زلنسکی قرار است روز جمعه با معاون ترامپ، جی دی ونس، در شهر آلمان ملاقات کند. زلنسکی، که روز چهارشنبه گفتوگوی فردی با ترامپ داشته، گفت کشورش نمیتواند “هیچ توافقی [که بدون ما باشد] را بپذیرد.”
او ادامه داد که “اروپاییها نیز باید در میز مذاکره حضور داشته باشند” و به ترامپ گفت که اولویت او “تضمینهای امنیتی” است، چیزی که او بدون حمایت ایالات متحده آن را نمیبیند. زلنسکی در جای دیگری گفت که پیوستن اوکراین به ناتو “مؤثرترین” گزینه برای شرکای آن خواهد بود.
وی همچنین به رهبران جهانی هشدار داد که به ادعاهای پوتین درباره آمادگی برای پایان دادن به جنگ اعتماد نکنند. متحدان اروپایی اوکراین نیز هر گونه حرکت به سمت یک تسویه اجباری را رد کردند. جان هیلی، وزیر دفاع انگلیس، گفت: “هیچ مذاکرهای درباره اوکراین بدون اوکراین وجود نخواهد داشت و صدای اوکراین باید در مرکز هر گفتوگویی باشد.” صدر اعظم آلمان، اولاف شولتس، صلحی “تحمیلشده” را رد کرد و وزیر دفاع او گفت که از اینکه واشنگتن در حال انجام “تنزل” به کرملین است، ابراز تاسف کرد.
شایان ذکر است که ترامپ اشاره کرد که احتمالاً با پوتین در عربستان سعودی ملاقات خواهد کرد. روز چهارشنبه، او به خبرنگاران گفت که پوتین خواهان پایان جنگ است و او انتظار دارد آتشبس به زودی برقرار شود. زمانی که از او پرسیده شد آیا اوکراین یک عضو برابر در فرایند صلح است، گفت: “آنها باید صلح کنند.”
وزیر دفاع او، پیت هیگست، در کنفرانسی خبری در نشست ناتو اظهار داشت که مذاکرات صلح “با هر دو” پوتین و زلنسکی انجام خواهد شد و او ترامپ را بهعنوان “معاملهگر عالی” توصیف کرد. هیگست همچنین اشاره کرد که کمک مالی به اوکراین در طول مذاکرات ممکن است در دستور کار باشد.
بعد از سرنگونی رئیسجمهور حامی روسیه اوکراین در سال ۲۰۱۴، مسکو شبهجزیره کریمه را ضمیمه کرد و از جداییطلبان حامی روسیه در درگیریهای خونین در شرق اوکراین حمایت کرد. این درگیری حدود سه سال پیش به جنگی تمامعیار تبدیل شد. تلاشهای مسکو برای تصرف پایتخت کییف با شکست مواجه شد، اما نیروهای روس حدود یک پنجم از خاک اوکراین در شرق و جنوب را در اختیار دارند و حملات هوایی در سراسر کشور انجام دادهاند. اوکراین نیز با حملات توپخانه و پهپادی و همچنین حمله زمینی به منطقه غربی کِرسک روسیه، پاسخ داده است.
نظرات